Overige invasieve exoten - dieren
Aziatische modderkruipers
De Noord-Aziatische en Aziatische modderkruiper zijn vissoorten die van nature in Azië voorkomen. Ze zijn naar Europa gekomen via de aquariumhandel, de viskweek (aquacultuur), de hengelsport en traditionele Oosterse geneeskunde. Deze vissen kunnen in grote aantallen voorkomen en verdringen inheemse vissen en kleine waterdieren. Ze kunnen ziektes verspreiden en kruisen met inheemse modderkruipers. De Noord-Aziatische modderkruiper komt in Nederland in het wild voor, de Aziatische modderkruiper nog niet.
Essenprachtkever
De essenprachtkever (Agrilus planipennis)komt nog niet voor in de EU, maar is wel aangewezen als quarantaine- en prioriteits-organisme. Dit betekent dat introductie en vestiging van de soort grote nadelige gevolgen zal hebben. Zo zal de gewone es waarschijnlijk grotendeels verdwijnen uit Nederland bij vestiging van de essenprachtkever. Het voorkomen van introductie en vestiging is daarom van groot belang.
Japanse kever
De Japanse kever is een bladsprietkever, ongeveer net zo groot als een rozenkever. De soort wordt beschouwd als een van de schadelijkste insecten ter wereld. Begin november is in het zuidwesten van Duitsland voor het eerst een Japanse kever aangetroffen. Daarmee komt deze voor veel plantensoorten zeer schadelijke soort steeds dichter bij Nederland.
Mediterraan draaigatje
Het mediterraan draaigatje in een invasieve exotische mier die voor het eerst in 2013 in Nederland werd aangetroffen. Sindsdien worden er steeds meer meldingen gedaan. Ze zijn meegekomen met tuinplanten uit Zuid-Europa. Mediterrane draaigatjes kunnen met meerdere koninginnen en een groot volk in één zogenaamde superkolonie leven. Ze verdringen andere mierensoorten en ondergraven bestrating wat tot grote overlast kan leiden in woonwijken.
Nieuw-Guineese landplatworm
De Nieuw-Guineese landplatworm (Platydemus manokwari) is een vrij kleine landplatworm die behoort tot de 100 meest invasieve soorten ter wereld. Van oorsprong afkomstig uit Nieuw-Guinea (Indonesië), is de soort op verschillende landen in de Stille Oceaan gebruikt als biologische bestrijder voor invasieve slakken. Echter, de landplatworm voedt zich ook met inheemse slakken en regenwormen. Bovendien kan de soort drager zijn van de longworm Angiostrongylus cantonensis die angiostrongyliasis kan veroorzaken, met schadelijke gevolgen voor de gezondheid van mensen. Op dit moment komt de soort nog niet voor in Nederland, maar hij wordt wel verwacht.
Termieten
Termieten komen van nature niet voor in Nederland, maar er zijn uitheemse soorten die in het gematigde Noord-Europese klimaat kunnen overleven en schade kunnen veroorzaken. In het Duitse grensdorp Millen, vlakbij Sittard hebben termieten ernstige schade toegebracht aan historische gebouwen. Termieten kunnen in Nederland komen doordat ze meeliften met geïmporteerde goederen.