category_news
Veranderingen in Europees meststoffenbeleid van belang voor de akkerbouw
De komende tijd worden er op Europees niveau nogal wat veranderingen doorgevoerd op het gebied van de meststoffenwetgeving. Deze zullen ook merkbaar zijn voor de Nederlandse akkerbouw. In dit nieuwsbericht gaan we kort in op de belangrijkste veranderingen, namelijk: i) het in werking treden van de nieuwe Europese Meststoffenverordening en ii) de introductie van RENURE, waarmee hoogwaardige N-houdende producten uit dierlijke mest boven de norm van 170 kg N/ha mogen worden toegediend.
Nieuwe Europese Meststoffenverordening
De eerste verandering betreft de nieuwe Europese Meststoffenverordening 2019/1009, die vanaf 16 juli 2022 van kracht wordt en dan de huidige EG-Meststoffenverordening 2003/2003 vervangt. Dat betekent een enorme verandering, aangezien op dit moment alleen een beperkt aantal categorieën kunstmeststoffen (anorganische meststoffen), nitrificatie- en ureaseremmers en kalkmeststoffen de status van een EG-meststof kunnen krijgen en daarmee vrij verhandelbaar zijn binnen Europa. Vanaf half juli wordt het scala aan producten sterk verbreed, waarbij bijvoorbeeld ook organische meststoffen, bodemverbeteraars en biostimulanten een Europese status als bemestingsproduct kunnen krijgen via een CE-label. Daarmee zijn ze vrij verhandelbaar binnen en tussen landen in Europa.
In de nieuwe verordening worden 7 typen bemestingsproducten (ofwel ‘product-functie-categorieën’) onderscheiden, die aan bepaalde criteria moeten voldoen en die kunnen worden samengesteld uit bestanddelen die voldoen aan de criteria van één van de 15 bestandsdeelcategorieën. Klik op de link onderaan dit nieuwsbericht voor een overzicht van de product-functie-categorieën en bestandsdeelcategorieën.
Naar aanleiding van de veranderingen op Europees niveau zal ook de Nederlandse Meststoffenwet worden aangepast, o.a. op het gebied van biostimulanten. De volledige tekst van nieuwe Meststoffenverordening is in 2019 gepubliceerd.
RENURE (REcovered Nitrogen from manURE)
Een tweede verandering betreft hoogwaardige N-houdende producten uit dierlijke mest, die een aparte status kunnen krijgen in de Europese Nitraatrichtlijn, waardoor ze tot boven de dierlijke mestnorm van 170 kg N/ha mogen worden toegediend. Ze dienen dan te voldoen aan de zogenaamde RENURE-criteria, waarbij het Nmin-gehalte minimaal 90% is van N-totaal of waarbij de verhouding tussen organisch C en totaal N (C/N) kleiner is dan 3. Een andere voorwaarde is dat ze zijn geproduceerd uit mest met een bewerkingsstap die leidt tot een concentratie van N. Een aantal producten uit mestverwerking, zoals mineralenconcentraten en ammoniumsulfaat-oplossing (ASL) voldoen hier vaak aan. Deze producten mogen dan dus boven de norm van 170 kg N/ha worden toegepast, mits ze emissie-arm worden opgeslagen en toegediend. Het betekent ook dat deze producten kunnen worden gebruikt voor de N-bemesting conform de adviezen uit het Handboek Bodem en Bemesting.
Medio 2022 wordt de investeringsregeling voor mestverwerkers om RENURE te kunnen produceren opengesteld. Waarschijnlijk heeft de Europese Commissie nog geen besluit genomen in 2022, maar kan een lidstaat een derogatie voor RENURE op de Nitraatrichtlijn aanvragen. Op dit moment wordt een privaatcertificeringssysteem gebouwd om o.a. de samenstelling van de RENURE-producten te kunnen borgen.
Voor meer informatie zie o.a. het nieuwsbericht 'Voortgang kunstmestvervangers (RENURE)' en het (Engelstalige) rapport van het Joint Research Centre 'Technical proposals for the safe use of processed manure above the threshold established for Nitrate Vulnerable Zones by the Nitrates Directive (91/676/EEC)'.
.
Klik hieronder voor het
Overzicht categorieën EU meststoffen
.
Meer informatie over het Eurpese meststoffenbeleid: Romke Postma, NMI (romke.postma@nmi-agro.nl), Laura van Schöll, NMI (laura.vanscholl@nmi-agro.nl) en Wim van Dijk, WUR (wim.vandijk@wur.nl)