category_news
Nu terugkijken: CBAV-webinar Bemesting 3-2-2022
Het webinar Bemesting van de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten (CBAV) dat is gehouden op 3 februari 2022, is nu terug te kijken op YouTube. In de eerste presentatie van het webinar kwam naar voren dat de fosfaatgebruiksnormen geen belemmering zijn voor de fosfaatbeschikbaarheid van aardappelen. In de tweede presentatie zijn de nieuwe kaliumbemestingsadviezen gepresenteerd op basis van intensiteit en capaciteit. In de derde presentatie kwam naar voren dat voor een goede beheersing van ziekten en plagen het belangrijk is om de bemestingsadviezen uit het Handboek Bodem en Bemesting op te volgen.
Fosfaatvoorziening aardappel
In een project voor BO-Akkerbouw in de PPS Beter Bodembeheer hebben NMI, WUR en Delphy onderzocht wat de effecten zijn van de mestwetgeving op de beschikbaarheid van fosfaat voor aardappel en op de aardappelopbrengst? Debby van Rotterdam (NMI) presenteerde de resultaten van het onderzoek:
- De huidige gebruiksnormen zijn voldoende hoog ten opzichte van de landbouwkundige streeftoestand van de bodem en ten opzichte van de bemestingsadviezen voor aardappel, op basis van Pw én op basis van de combinatie P-CaCl2 en P-Al.
- De fosfaatvoorziening van aardappelen wordt niet belemmerd door de fosfaatgebruiksnormen.
- De benutting van fosfaat uit bodem en bemesting is te verbeteren door een juiste verdeling van de fosfaatgiften over gewassen en percelen, de meststof op het juiste moment toe te dienen en zo nodig dicht bij de plantenwortels te brengen en door de structuur, vochtvoorziening en zuurgraad van de bodem op orde te houden. Zie hiervoor de adviezen over Optimalisering fosfaatbenutting.
- De huidige fosfaatgebruiksnormen hoeven geen belemmering te zijn voor een voldoende hoge aanvoer van organische stof, ook niet op gronden met een hoge fosfaattoestand.
Klik op Fosfaatvoorziening aardappel voor de presentatie over de fosfaatvoorziening van aardappel en de relatie tussen mestbeleid, fosfaattoestand van de
bodem en fosfaatvoorziening van het gewas.
Klik op deze link voor de video van het onderdeel Fosfaatvoorziening aardappel.
Kaliumbemestingsadvies
De CBAV heeft nieuwe kaliumbemestingsadviezen op basis van intensiteit en capaciteit vastgesteld. Ze worden binnenkort opgenomen in het Handboek Bodem en Bemesting. Karst Brolsma gaf in zijn presentatie aan dat een nieuw advies wenselijk was, omdat met nieuwe analysemethoden de kaliumtoestand van de bodem beter in kaart kan worden gebracht. Het kaliadvies bestaat uit een bodemgericht advies om de gewenste kaliumtoestand te bereiken en te handhaven en een gewasgericht kaliumbemestingsadvies.
Voor de kaliumtoestand wordt de intensiteit gemeten met K-CaCl2 en de nalevercapaciteit met K-CEC en de totale CEC. Deze combinatie van deze drie parameters geeft voor alle grondsoorten informatie over de beschikbaarheid en het gedrag van kalium in de bodem. De oude indeling van het kaliumadvies naar grondsoort verdwijnt daardoor. Ook wordt de gewasgroepindeling aangepast. Hierover wordt nog met experts overlegd.
Klik op Kaliumbemestingsadvies voor de presentatie over het nieuwe kaliumbemestingsadvies.
Klik op deze link voor de video van het onderdeel over het nieuwe kaliumbemestingsadvies.
Effecten van bemesting op ziekten en plagen
Aad Termorshuizen heeft de resultaten gepresenteerd van een literatuurstudie die hij samen met NMI en HLB heeft uitgevoerd in de PPS Beter Bodembeheer, naar de effecten van bemesting op de weerbaarheid tegen ziekten en plagen in de akkerbouw. Belangrijke boodschap van de studie is om een evenwichtige bemesting na te streven waarbij vooral tekorten aan kalium, magnesium en zwavel moeten worden voorkomen. In sommige gevallen kan een aangepaste bemesting helpen bij een geïntegreerde aanpak van beheersing van ziekten en plagen, maar niet als enige maatregel. Bij hoge infectiedruk en bij zeer vatbare rassen mag sowieso geen effect van bemesting worden verwacht. Het rapport van de literatuurstudie beveelt meer onderzoek aan naar de biostimulant silicium (als H4SiO4) omdat er aanwijzingen zijn dat dit element de weerbaarheid van gewassen kan versterken. Er is echter onvoldoende informatie hierover beschikbaar uit onderzoek onder Nederlandse omstandigheden in de akkerbouw.
Klik op Effecten bemesting ziekten en plagen voor de presentatie over de effecten van bemesting op de weerbaarheid tegen ziekten en plagen in
de akkerbouw.
Klik op deze link voor de video van het onderdeel over effecten van bemesting op ziekten plagen.
Organisatie
Het webinar is georganiseerd door de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten (CBAV) en trok zo’n 150 live kijkers.
Voor meer informatie over de webinars en de CBAV: Janjo de Haan (janjo.dehaan@wur.nl) en Harm Brinks (h.brinks@delphy.nl).