category_news
Stikstofbemestingsrichtlijnen graszaadteelten geactualiseerd
WUR en Delphy hebben in opdracht van BO Akkerbouw via een deskstudie de stikstofbemestingsrichtlijnen voor graszaadteelten geactualiseerd. De nieuwe richtlijnen zijn opgenomen in handboekbodemenbemesting.nl.
WUR en Delphy hebben door middel van een deskstudie de N‑bemestingsrichtlijnen voor de graszaadteelten geactualiseerd. Daarbij is gebruik gemaakt van onderzoeksgegevens van WUR en Delphy en van praktijkervaringen en expertise van graszaadteeltspecialisten. De richtlijnen voor de graszaadteelten waren grotendeels verouderd, met name door verschuiving van de teelt naar rassen van het grasveldtype en binnen het grasveldtype naar fijnere, dichtere rassen. In graszaadstudieclubs werd ervaren dat hogere N‑giften aan deze rassen tot hogere opbrengsten leiden. De graszaadteelt omvat de teelt van meerdere soorten graszaad met een meer of minder groot areaal. In zijn totaliteit beslaat de graszaadteelt een substantieel areaal in Nederland.
Voor alle genoemde graszaadsoorten in handboekbodemenbemesting.nl zijn de N‑bemestingsrichtlijnen aangepast. Ten opzichte van de oude richtlijnen is nu bij Engels raaigras en rietzwenkgras een uitsplitsing gemaakt naar rastype. Verder zijn N-bemestingsrichtlijnen opgenomen voor soorten die niet eerder werden genoemd in het handboek: struisgras, hardzwenkgras, schapegras, bosbeemdgras, fakkelgras en ruwe smele.
Alleen de richtlijnen voor Engels raaigras konden redelijk goed worden onderbouwd met onderzoeksresultaten. Voor de overige soorten/typen zijn ze gebaseerd op weinig onderzoek of alleen op praktijkervaringen. Aanbevolen wordt om nieuw onderzoek te doen naar de N-behoefte van het grasveldtype van Engels raaigras, het grasveldtype van 1e-jaars rietzwenkgras en het voedertype en grasveldtype van overjarig rietzwenkgras. Voor de overige grassoorten (met een klein areaal) wordt aanbevolen om aanpassingen van de N-bemestingsrichtlijnen te ondersteunen met data van praktijkpercelen.
Klik hier voor de N-bemestingsrichtlijnen van graszaadgewassen.
Klik hier voor het rapport ‘Actualisatie N-bemestingsrichtlijnen graszaden’
Klik hier voor het rapport ‘Onderbouwing en actualiteit N-bemestingsrichtlijnen akkerbouw’
Meer informatie: Jan Rinze van der Schoot (janrinze.vanderschoot@wur.nl) en Johan Wander (j.wander@delphy.nl)