Project
Methaform: hoogwaardige materialen uit itaconzuur en methacrylzuur
Topsector Chemie en de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) hebben als doel om in 2030 een 30-50% reductie in het gebruik van fossiele grondstoffen te realiseren. Het project Methaform neemt hierin een flinke stap door hoogwaardige materialen, zoals verf-en drukinkt te ontwikkelen uit de biobased bouwstenen itaconzuur en methacrylzuur.
Itaconzuur kan worden verkregen door suikers biotechnologisch om te zetten. Wageningen Food & Biobased Research heeft een proces ontwikkeld om methacrylzuur uit itaconzuur te produceren. Op dit moment wordt methacrylzuur geproduceerd uit fossiele grondstoffen. De polymeren uit methacrylzuur worden gebruikt voor de productie van coatings en textiel, maar ook in alternatieven voor glas, zoals plexiglas.
"We willen aantonen dat het technologisch heel goed mogelijk is om waardevolle polymeren en materialen te produceren met behulp van deze biobased bouwstenen." - Projectleider Daan van Es, Wageningen Food & Biobased Research.
Methacrylzuur uit itaconzuur
Aan het projectdoel wordt gewerkt door verdere routes te ontwikkelen voor de biotechnologische productie van itaconzuur uit suikers en de verdere omzetting van biobased methacrylzuur.
Itaconzuur en Metacrylzuur zijn bouwstenen die chemisch sterk op elkaar lijken. In het project worden ze met elkaar vergeleken, met als doel aan te tonen dat de bouwstenen op dezelfde manier te verwerken zijn als fossiele tegenhangers. En dat deze (co)polymeren dus ook kunnen worden gebruikt voor de productie van hoogwaardige materialen zoals watergedragen coatings.
Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, Archer Daniels Midland Company (ADM), EOC Belgium en Van Wijhe Verf.