Project

TWO advisering

Het beleid en beheer van de gewone en de grijze zeehonden en van bruinvissen in en rond de Waddenzee is vastgelegd in het vijfjarige Seal Management Plan (SMP). Dit is opgesteld door de Trilateral Seal Expert Group (TSEG) en geaccordeerd door de verantwoordelijke ministers in de drie Waddenzee landen.

Dit project draagt bij aan de uitvoering van het door de Nederlandse overheid geformuleerde beleid ten aanzien van het beheer van zeehonden en bruinvissen in de Waddenzee, het Deltagebied en het bredere internationaal beheer van zeehonden in andere gebieden.

Het beleid en beheer van de gewone en de grijze zeehonden in en rond de Waddenzee is vastgelegd in het vijfjarige Seal Management Plan (SMP). Dit is opgesteld door de EG-marine mammals (voorheen TSEG) en geaccordeerd door de verantwoordelijke ministers in de drie Waddenzee landen Nederland, Duitsland en Denemarken. In 2023 dient een nieuwe versie te worden opgesteld. In 2021 zijn de bruinvissen bij de EG- marine mammals betrokken. Het actief beheer van de bruinvissen populatie loopt via ASCOBANS, mogelijk kunnen bijvoorbeeld bij Waddenzee specifieke zaken EG-marine mammals ter ondersteuning dienen. Er is voor de zeehonden in het Delta gebied geen vergelijkbaar beheersplan.

Het SMP is ook de praktische uitwerking van een Trilaterale Waddenzee Overeenkomst zoals vastgelegd in het Agreement on the Conservation of the Seals in the Wadden Sea, gesloten onder de Bonn Conventie. Bij de verantwoordelijke overheden is daarnaast behoefte aan beleidsondersteunend onderzoek en beleidsadvisering ten aanzien van de uitvoering van dat SMP, en adviezen daaruit voortvloeiend.

Doordat het onderzoeksinstituut WMR deelneemt aan de activiteiten en zittingen van de EG- marine mammals vervult zij de rol voor het Nederlandse aandeel in de trilaterale overeenkomst.

Naast de trilaterale afspraken, wordt, binnen de ruimte in dit project, ad-hoc ondersteuning en advies aan het ministerie van LNV, inzake beheer van zeehonden en met betrekking tot internationale beheerkwesties. Bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, in het kader van de KRM, OSPAR en ICES. Bij grotere opdrachten worden hiertoe extra fondsen gevraagd.

Sinds 2022 is er ook een nauwere betrekking met de ICES WGMME (Working Group on Marine Mammal Ecologie). Het voorzitterschap is overgenomen. Hiermee zijn er nieuwe mogelijkheden om het lokale beleid beter internationaal te verankeren en omdat dit binnen het budget past wordt dit ten dele binnen dit project gefinancierd.

Publicaties