category_news
Nu terugkijken: CBAV-webinar Bodem en Organische Stof 20-1-2022
Het webinar Bodem en Organische Stof van de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten (CBAV) dat is gehouden op 20 januari 2022, is nu terug te kijken op YouTube. Het webinar ging met name in op de vraag hoe het organische-stofbeheer is uit te voeren voor het bereiken van een optimale opbrengst, een maximale koolstofvastlegging en een minimale stikstofuitspoeling. Voor een optimale opbrengst en het verminderen van uitspoeling is een goede organische-stofvoorziening belangrijk, maar maximaal aanvoeren is niet nodig. Kijk daarbij ook naar organische stof uit gewasresten en groenbemesters.
Koolstofvastlegging
Koolstof vastleggen in de bodem is één van de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Chris Koopmans van het Louis Bolk Instituut presenteerde resultaten uit het programma Slim Landgebruik. De meest effectieve maatregelen voor koolstofvastlegging zijn het aanpassen van de rotatie (meer granen, grasklaver, luzerne in rotatie), inzet van groenbemesters en vanggewassen, achterlaten van stro en vervanging van kunstmest door dierlijke mest en compost.
Carin Rougoor van CLM presenteerde daarna wat de mogelijkheden zijn om de vastlegging van koolstof door boeren te belonen. Hiervoor zijn er diverse opties, onder andere via carbon credits of een beloning als onderdeel van bredere certificeringssystemen zoals Planet Proof. De eerste projecten met carbon credits lopen nu. Er zijn nog diverse praktische problemen op te lossen, zoals het belonen van telers die al veel maatregelen nemen en de vraag hoe een langjarig commitment kan worden gerealiseerd.
Klik op Koolstofvastlegging voor de presentatie over koolstofvastlegging met landbouwkundig maatregelen en effecten op bodemkwaliteit.
Klik op Carbon Farming voor de presentatie over beloningsmogelijkheden voor vastlegging van bodemkoolstof
Klik op deze link voor de video van het onderdeel koolstofvastlegging en carbon farming
Organische-stofaanvoer en stikstofuitspoeling
Jaap Bloem en Marie Wesselink gingen in op de vraag of een hoge organische-stofaanvoer leidt tot meer stikstofuitspoeling. Resultaten uit pottenproeven in de PPS Beter Bodembeheer geven aan dat dit risico er wel is. Echter, in de langjarige veldproef Bodemkwaliteit op zand te Vredepeel leidt extra compostaanvoer niet tot meer uitspoeling. Belangrijk hierbij is dat in het bemestingsplan rekening wordt gehouden met de stikstof die uit de compost beschikbaar komt en dat na de oogst van het hoofdgewas groenbemesters worden geteeld, die de stikstof die is achtergebleven en stikstof die nog mineraliseert in de bodem, vastleggen en de winter overtillen.
Daarnaast geven de resultaten uit Bodemkwaliteit op zand aan dat extra compost alleen tot een meeropbrengst leidt bij een lage bodemvruchtbaarheid. Als de bodemvruchtbaarheid op orde is, dan levert meer compost geen meeropbrengst op.
Klik op Organische stof en N-benutting voor de presentatie over organische stof en stikstofbenutting.
Klik op Organische stof en uitspoeling voor de presentatie over de relatie tussen organische stof en nitraatuitspoeling met de resultaten uit het langjarig systeemonderzoek Bodemkwaliteit op Zand te Vredepeel.
Klik op deze link voor de video van het onderdeel organische stof, stikstofbenutting en -uitspoeling.
Effecten van NKG en compostaanvoer op bodemfuncties
Naast voedselproductie vervullen landbouwbodems ook een aantal belangrijke maatschappelijke functies. De belangrijkste zijn koolstofvastlegging, waterregulatie, nutriëntenrecycling en habitat voor biodiversiteit. Janjo de Haan presenteerde de resultaten van een studie over de effecten van bodemmaatregelen op deze functies met een focus op niet-kerende grondbewerking (NKG) en compostaanvoer. De effecten van deze maatregelen op de maatschappelijke bodemfuncties zijn neutraal of positief. De maatregelen zijn goed toepasbaar onder een aantal voorwaarden. De toepassing van NKG vraagt om kennis en ervaring en NKG pakt economisch negatief uit bij fijnzadige gewassen en onkruidgevoelige gewassen. Aanvoer van extra compost levert alleen extra productie en een economisch positief resultaat op als de organische-stofaanvoer op het perceel laag is.
Klik op Effecten NKG en compost voor de presentatie over het effect van gereduceerde grondbewerking en compost op bodemfuncties.
Klik op deze link voor de video van het onderdeel over effecten van NKG en compost op bodemfuncties.
Organisatie
Het webinar is georganiseerd door de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten (CBAV) en trok zo’n 150 live kijkers.
Voor meer informatie over de webinars en de CBAV: Janjo de Haan (janjo.dehaan@wur.nl) en Harm Brinks (h.brinks@delphy.nl).