category_news
Global One Health Special Prize 2024 uitgereikt
Voor het tweede jaar op rij was Wageningen University & Research (WUR) mede-organisator van de Global One Health Special Prize. Deze prijs nodigt jonge onderzoekers uit om hun beste oplossing voor hun lokale Global One Health-uitdagingen te delen. De prijs maakt deel uit van de Transformative Research Challenge World of the Food Forum (WFF), georganiseerd door de FAO. In beide edities behoorden teams die verbonden zijn aan WUR tot de prijswinnaars, naast One Health-beoefenaars uit verschillende regio's van de wereld.
Wereldwijde capaciteitsopbouw via de Global One Health Special Prize
'Het mede-organiseren van deze prijs helpt bij de wereldwijde capaciteitsopbouw in One Health. Dit is een van de doelen van mijn One Health onderzoeks- en investeringsprogramma ERRAZE@WUR, legt Joukje Siebenga, programmaleider, uit. In 2020 zette WUR met dit programma de One Wageningen Approach in om de kans op toekomstige pandemieën te verkleinen.'
Om Global One Health te laten werken is lokale implementatie nodig over de hele wereld
We houden er rekening mee dat voor een globale aanpak van het werk, lokale implementatie van cruciaal belang is. Bovendien blinken jonge onderzoekers uit in het toepassen van One Health denken. Onze samenwerking met het WFF en de FAO aan deze prijs gaf ons echt de kans om in één keer een aantal doelen te bereiken. De prijswinnaars ontvingen US$ 10.000 om hun projecten tot leven te brengen. Voor jonge onderzoekers kan dit bedrag een groot verschil maken, vooral in combinatie met de bekendheid en netwerkmogelijkheden die het WFF biedt.
En de winnaar van 2024 is.... InnoverenRVF
Het winnende project van dit jaar heet InnovateRVF, gemaakt door een team uit Somalië onder leiding van Dr. Ahmed Abdulkadir Hassan-Kadle. Het team combineert expertise op het gebied van diergezondheid, volksgezondheid, bio-informatica en ICT. Dr. Aamir Muse Osman vertegenwoordigde hen in de finale. InnovateRVF heeft tot doel kritieke lacunes in het detecteren van en reageren op Rift Valley Fever (RVF) in gebieden met weinig middelen en een hoog risico onder de aandacht te brengen. Ze zeggen: "Omdat er geen bewakingssysteem bestaat, worden vroege signalen vaak gemist op gemeenschapsniveau. Dit is een reëel probleem, gezien de potentieel verwoestende impact die RVF kan hebben, vooral in kwetsbare, vee-afhankelijke regio's die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Onze oplossing, InnovateRVF, combineert een mobiele app en een draagbaar kofferlab voor snelle diagnostiek. De app zal gemeenschapsrapportage vergemakkelijken en educatieve inhoud bieden om RVF-preventie en zelfzorgpraktijken te promoten."
Hoewel het Somalische team helaas niet persoonlijk aanwezig kon zijn op het WFF, kenden de juryleden hen toch de algemene overwinning toe. Een mooie extra financiële boost voor hen om hun project tot leven te brengen!
De winnaars van 2023 zijn in volle gang
Een van de winnaars van 2023 is het Indonesië-WUR-team PASITIVE. Hun project "Palmafval als prebiotica om vogelgriep te voorkomen", is indrukwekkend, zegt Joukje. "Ze hebben echt veel bereikt en hebben met veel succes een brug geslagen tussen verschillende expertisegebieden en verschillende geografische regio's. Ze pakten twee afzonderlijke problemen aan en bogen ze om naar een mogelijke oplossing voor beide. Palmpitmeel - een afvalproduct van de palmolie-industrie - wordt gefermenteerd tot een prebiotisch voederadditief voor pluimvee, waardoor ze weerbaarder worden tegen griep. Bovendien werden ze uitgenodigd en gehost door de Ambassade van Indonesië in Rome tijdens hun bezoek aan WFF vorig jaar." Houd hun aankomende onderzoekspaper in de gaten.
In een ander project, onder de naam Bird Flu Watch, lanceerde een groep baanbrekende onderzoekers en ondernemers een informatieplatform dat speciaal is ontworpen voor kleine boeren. Het project wordt begeleid door Dr. Edore Apokodje, docent computerwetenschappen aan de Aberystwyth University in het Verenigd Koninkrijk. "Met de toenemende penetratie van mobiele telefoons en landelijke connectiviteit onder kleine boeren, wil dit platform voortbouwen op dit momentum door toegankelijke, offline informatie te verstrekken die de gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen kan verbeteren", aldus Dr. Apokodje. Het project is een samenwerking tussen boeren, onderzoekers en de publieke en private sector, gevestigd in Afrika en nodigt mensen uit om bij te dragen en verbinding te maken met Bird Flu Watch.
Netwerken opbouwen
Joukje erkent dat het prijzengeld misschien geen grote projecten financiert, maar dat het wel een grote impuls geeft aan jonge onderzoekers. Ze worden in staat gesteld om belangrijke stappen naar Proof of Concept te voltooien, of om beter te bepalen wat de beste aanpak is voor hun lokale uitdagingen. Bovendien geeft de prijs de teams een podium, dat de interactie met hun lokale beleidsmakers en andere onderzoekers vergemakkelijkt, of leidt tot verdere financiering om hun werk voort te zetten en te laten groeien.
Kennis opbouwen en uitwisselen
WUR ondersteunde de winnende teams van 2023 ook met een reeks One Health-webinars. Ze werden georganiseerd door mevrouw Jackline Owili, promovendus aan WUR en zelf winnaar van 2023, en mevrouw Michou Weimar, die bezig is met haar dubbele master in Dierwetenschappen en Bio-informatica.
Jackline's onderzoek richt zich op het snijvlak van de gezondheid van mens, dier en milieu, waarbij de nadruk wordt gelegd op de lokale strategieën van boeren voor het beheersen van verschillende gezondheidsrisico's. Ze waardeerde het om naast haar PhD-activiteiten te werken, met name het vormen van het community of practice-platform. De webinars sloten nauw aan bij haar onderzoeksinteresses en verdiepten haar begrip van de praktische toepassing van de One Health-benadering op echte uitdagingen in het agrovoedingssysteem. Het organiseren van de webinars bracht haar in contact met experts van over de hele wereld. Het project stelde haar ook in staat om samen te werken met medewerkers van ERRAZE@WUR en de One Health-divisie van de FAO. Jackline werd uitgenodigd om te spreken over haar TRC-reis op het vlaggenschipevenement van 2024, waar ze haar inzichten deelde over hoe kennis en innovatie de veerkracht van agrovoedingssystemen kunnen versterken.
Voor Michou stelde het werken vanuit een One Health-perspectief haar in staat om het grotere geheel te zien: "Wij mensen hebben gezonde ecosystemen en dieren in het wild nodig om te gedijen. Onze impact op dieren in het wild kan positief of negatief zijn, afhankelijk van onze keuzes. Door het Global One Health-cohort te ondersteunen, kon ik de verbanden tussen mensen, vee en dieren in het wild onderzoeken. Ik vond het leuk om van al onze sprekers en de cohortleden te leren en te ontdekken hoe we deze relaties kunnen onderhouden om ervoor te zorgen dat alle aspecten tot bloei komen".
De Global One Health-aanpak gebruiken om het opkomende tij te helpen alle boten op te tillen
Joukje: "Als we er niet naar streven om de gezondheid van alle diersoorten én de wereld die we met hen delen te optimaliseren, zal dat uiteindelijk problemen opleveren voor ons allemaal. Onevenwichtige en aangetaste ecosystemen huisvesten doorgaans dieren in suboptimale gezondheid. Verstoorde contactinterfaces tussen soorten zorgen voor een betere uitscheiding en verspreiding van ziekteverwekkers en een verhoogde uitwisseling van ziekteverwekkers tussen soorten. Dit verhoogt het risico voor de mens en vergroot de kans op een toekomstige pandemie. Dus zelfs als we beginnen met het verbeteren van de gezondheid van niet-menselijke dieren, zal het uiteindelijk ook mensen ten goede komen. We moeten er echt naar kijken om dat opkomende tij van gezondheid de boten van niet alleen mensen te laten optillen, maar ook de gezondheid van alle planten en dieren, en de ecosystemen die we delen. Het steunen van de GOH Special Prize helpt ons in de goede richting."
Meer over Transformative Research Challenge - winnaars 2024